web analytics

A ima tole vse skupaj sploh kak smisel?

Srečko Kosovél, slovenski pesnik, kritik in publicist; * 18. marec 1904, Sežana, † 27. maj 1926, Tomaj.

Kosovelovo ustvarjalno obdobje je bilo sicer zelo kratko, a izjemno intenzivno. Tako se njegovo ustvarjanje razteza na področja impresionizma, ekspresionizma, futurizma, zenitizma ter konstruktivizma. Čeprav se je Kosovel naposled opredelil kot konstruktivista se vendarle ni nikdar odrekel pisanju impresionistične, oziroma tradicionalne lirike. Tako je tudi ob koncu svojega življenja še vedno ustvarjal tako tradicionalno kot avantgardno poezijo, čeprav je slednji pripisoval veliko večji pomen.

Vir: Wikipedia

 

Burek ali Börek je jed, ki izvira iz turške kulinarike, vendar je zelo priljubljena v mnogih državah balkanske regije (še posebej v Sloveniji, Makedoniji, Črni gori, Hrvaški, Srbiji, ter Bosni in Hercegovini), katere priljubljenost se je najverjetneje razširila v obdobju Otomanskega imperija. V Izraelu je ta jed tudi razmeroma priljubljena pod imenom burekas ali turški burekas. Jed je narejena iz vlečenega testa, najbolj pogosto napolnjenega s sirom (običajno feta sir), mesom (običajno govedina), krompirjem(običajno kosi krompirja), ali zelenjavo (običajno špinača).

Börek je turška beseda, medtem ko jedi v Albaniji pravijo byrek. V ostalih balkanskih državah (predvsem bivših jugoslovanskih) se jed imenuje burek, kar izhaja iz turške besed börek, ki bi prav lahko izhajala iz perzijske bürek ali pa je vendarle izvirna turška beseda iz korena Bur-, kar pomeni zaviti oz. zavijati.

Vir: Wikipedia

 

Burek za Kosovéla je nastajajoče delo slovenskega avtorja Marka Lukana, ki je literarne (pa tudi nekatere druge; športne, politične) kroge razburkal s prvencem NAGRADA, izdanim v letu 2018. V svojem prepoznavnem slogu – s prepletom post-socialističnega realizma in fikcije – avtor nadaljuje tudi v novo-nastajajočem romanu. Le-ta naj bi luč sveta, knjižničnih ter knjigarnarskih polic in nočnih omaric zvestih bralcev (predvsem pa bralk!) ugledal še v tej pomladi.

Tokrat za pokušino prvi odlomek:

Resno sem mislil, ko sem hodil nazaj k njej, jo prosil … v tistih časih sem se spravil k sebi. Vsako jutro sem tekel, izgubil nekaj kilogramov. Nisem več pil in začel sem boj s svojo odvisnostjo od cigaret.

Povem po pravici – s tekom nisem imel ravno težav. Ko te minejo prve bolečine v mišicah in pljuča zapopadejo, kaj nenadoma počneš z njimi pri teku, je dejansko čisto fajn … teči vsak dan. Malo si na zraku, malo pogledaš kako mlado tekačico – mater so te punce danes seksi oblečene! – izgubiš kako kilo in si zmagal.

S pijačo tudi ni bilo problemov. Pa saj nikoli nisem ravno veliko pil. Morda kdaj v družbi … Okej, priznam, dostikrat smo se ga z družbo kar pošteno natolkli. Maja mi je naslednji dan težila, da nisem vedel, ali me glava bolj boli od njenega teženja, ali od mačka. Potem sem pa opravil kako delo, za katero me je prosila že pred meseci, zamazal kako luknjo na steni, privil kak vijak, popravil polico, take reči. Malo zato, da sem te stvari končno spravil s spiska neopravljenih dolžnosti, za katere mi lahko utruja, malo pa tudi zato, da sem si dal opravka in mi je ni bilo treba gledati ter poslušati.

S cigareti … s tem sem se pa kar resno boril. Poslušal sem druge, kako so poskušali. Kar čez noč sem nehala, mi je rekla ena znanka. Odločila sem se, pa sem nehala. Prekleta lažnivka, sem si mislil. Rekel sem pa, da jo občudujem. Kupoval sem preparate, obliže, naprave, kadil neke nadomestke brez katrana, žvečil kot tedne stradan bik … a občutka, ko potreseš škatlico, da iz nje pogleda cigaret, ga potem povaljaš med prsti, vtakneš v usta, prižgeš, začutiš žarečo toploto, ki se ti širi od prstov skozi vse telo, prevzame vse čute in se vse skupaj še multiplicira, ko potegneš prvi dim, ki ti od ugodja očesne kroglice zavrti tja gor nekam proti nebu, ti pa oči zapreš in prav čutiš, kako se ugodje dotakne prav vsake tvoje celice … tega ne zamenja nobena jebena žvečilka!

Ampak saj pravim … imel sem obdobja, ko nisem kadil. Ko sem zdržal. Ves urejen – Heleno sem prosil, da mi je zlikala oblačila – pa shujšan, dišeč in brez vsebnosti alkohola ali nikotina v krvi, sem se najavil pri Maji. Saj ni bilo težko, itak sem prihajal zaradi otrok. Potem sem pa malo dajal na ogenj, da bi bila spet skupaj. Manca in Matic sta skrivaj vlekla na ušesa, kako se bo razpletel pogovor, a se nikoli ni dobro …

Vir: Wikileaks


Comments

Comments are closed.

x
error

Vam je moje pisanje všeč? Pomagajte širiti dober glas, da bo segel v deveto vas :)