web analytics

Ob dnevu mladosti v letu …

Danes je 25. maj. Sedim ob prvi jutranji kavi, ki mi je – mimogrede – ob kuhanju ušla čez. V letu 2018 sem že toliko moderniziran, da namesto jutranjega časopisa ob srebanju vroče, črne tekočine prebiram novice na internetu. Pa seveda Facebook, kaj bi v letu 2018 brez Facebooka. 

Danes je 25. maj, Dan mladosti v letu 2018, v letu internetnih novic in v letu Facebooka. Po popiti kavi se bom odpeljal na neko lokalno televizijsko postajo v – skorajda – center Slovenije, za katero me po prvem prebiranju jutranjih novic znova prime, da bi jo poimenoval Zlovenija. 

Pričakujem, da bo Facebook danes poln čestitk omladincem. Njih avtorji bodo (bomo) ljudje v srednjih letih, ki se še spominjamo silnih žurov ob nekdanjem Dnevu mladosti. Njih avtorji ne bodo mladi, ker tistih časov ne pomnijo. In njih avtorji ne bodo godrnjači, ki itak v vsaki situaciji najdejo priložnost za pljuvanje po vseh in vsem. Pričakujem nostalgične zapise nas nekdanjih omladincev, pa kako žaljivko retardirancev, ki bodo tudi v take retro-spomine vpletali “rdečo bando krvavih rok”, omenjali Severno Korejo, Kubo ter Venezuelo in podobno. Ampak kaj pa smo omladinci takrat pravzaprav vedeli o politiki? Nikogar od nas niso odpeljali ne na Goli otok, ne na kako prisilno prevzgojo. Nam je bilo pač prima, ker smo bili mladi in ker … je v “krvavem komunizmu” lahko ob proslavi diktatorju nastopil heavy metal bend …

Vam povem nekaj o tedanji politiki? Nam mladim so šli pošteno na živce vsi tedanji foteljaši. Če se samo spomnim pojave Staneta Dolanca … pa kdo bi temu fosilu, podobnemu nasedlemu kitu, zaupal odločanje o vodenju države, o svoji prihodnosti? Pa še nekaj: v krvavem komunizmu sem pisec tega zapisa okrog vratu iz mladostne upornosti ves čas nosil nemški železni križec za posebne zasluge, ki sem ga neke sončne nedelje (v mračnem totalitarizmu) izbrskal nekje na ljubljanskem bolšjaku. Nihče mi nikoli ničesar ni rekel zaradi tega, razen seveda kakega retardiranca, ki pa ni imel zveze s politiko. Danes seveda takega križca več ne bi nosil. Imam nekaj križev izkušenj za sabo in … povem kar pošteno – pogrešam čase rdečega totalitarizma.

Spominjam se, kako me je begunska kriza pred dvema letoma spodbudila k pisanju svoje prve knjige. Le-ta se sicer begunske krize dotika le spotoma, bolj mimogrede. A prav prebiranje komentarjev na splet in zgroženost nad stanjem slovenskega duha me je pognalo za tipkovnico. Tista kriza je v večini minila. Danes pa smo tako rekoč pred vrati volitev … in znova sem priča primitivizmu brez primere! V letu gospodovem 2018, v letu interneta, spet lahko prebiram debilne komentarje o tem, kako bo dvig socialnih pomoči za nekaj deset evrov povzročil, da nihče več ne bo maral delati. Pazite! Niso plače premajhne za dostojno življenje, ampak so socialne pomoči prevelike … saj podpirajo delomrzneže. Bom moderen – WTF? WTFF? WTFFF? V letu gospodovem 2018 berem, da bi neka politična stranka, ki “misli resno” omejila ženskam dostopnost do splava. Brr! Brrrr! V letu gospodovem 2018 sem priča ogromnim obcestnim plakatom, ki strašijo bogaboječe Slovence pred migranti. Ob tem, ko pol mladih migrira iz Zlovenije!!! Ob tem, ko nam pokojninski sistem kleca, ker ga več nima kdo polniti!?! Če se bom zjutraj zbudil in videl, da sem le sanjal, potem bom le zamahnil z roko, češ … mora me je tlačila. Če pa ne bo tako, pa sem se očitno zbudil nazaj v srednji vek.

 

V zgodbi o Alici v čudežni deželi je nek lik, ki lahko govori brez možganov. Kot otroka me je pogosto zaposlila misel o tem, kako lahko nekdo brez možganov govori. Kot odrasel pa sem dobil internet, kjer se pojavlja obilje podobnih osebkov …

Se spomnite, kako na živce mi je šel fosilni Stane Dolanc? Ta, da bi odločal o moji prihodnosti? In ti, ki bi se tako radi sklicujejo na slovenskost, na tradicijo in na narodove vrednote, v resnici pa bi me radi pahnili nazaj v srednji vek, da bi odločali o moji prihodnosti? Pa pojdimo še malo bolj nazaj v zgodovino, k narodovim vrednotam … ki so bile tako lepo zapisane na brižinskih spomenikih:

S temi … s temi deli so se ti Bogu približali.

Naj zaključim ta jutranji izliv s čestitkami vsem dobro mislečim ob Dnevu mladosti! Naj ga zaključim s čestitkami mojim omladincem in z željo mladim, naj ne bežijo več po svetu, pač pa v duhu narodove tradicije pomagajo preoblikovati našo državo iz čud(ež)ne dežele nazaj v čutečo, ljubečo in lepo državo … in ne v tvorbo iz srednjega veka! Zato mladi – OBVEZNO na prihajajoče volitve!

Aja, za knjigo me še sprašujete? Tule:
x
error

Vam je moje pisanje všeč? Pomagajte širiti dober glas, da bo segel v deveto vas :)